zaterdag 26 januari 2019


Kwis GRIVOK Grimbergen – 25 januari 2019

Vorig jaar had deze kwis ons toch al wat slimmer gemaakt. We hoefden deze keer geen drie keer rond te rijden en vonden dadelijk een parkeerplaats. In het Fenikshof, naast sterrenwacht MIRA, traden aan : Frank, Gert, Walter en Meutje. Oei ! Een vrouw minder. Hoe zal dat aflopen ? Miserie op Tafel zat vooraan, aan het podium. Berekoud was het daar ! En er was geen soep te krijgen …

Met de ABC ronde begon het voor ons niet al te slecht. De vragen werden in alfabetische volgorde gesteld of in een “alternatieve volgorde”, zoals de quizmaster nogal mysterieus aankondigde. Het “alternatieve” was dat vanaf de vierde letter (D), de alfabetletter aan het eind van het antwoord kwam. Onze mannen hadden dat snel door dus kwamen wij er van af met 19 op 26. Tijdens de pauze hoorde ik dat veel ploegen niet zo veel geluk hadden en het veel slechter hadden gedaan.

Elke algemene ronde bestond uit 9 vragen. Voor een tiende punt diende je de link tussen al die antwoorden te vinden. Linken die we wel vonden : STRIPFIGUREN, VOETBAL, RELIGIE. Waar we écht nooit op gekomen zouden zijn : woorden uit ‘K VRAAG HET AAN van FIXKES en namen van DEELNEMENDE PLOEGEN. OK, we hadden bij het reglement een lijst met alle ploegen gekregen, maar toch … De SLANGENRONDE (elk antwoord begint met de laatste letter van het vorige antwoord) wordt moeilijk als je het vorige antwoord niet kent of verkeerd schrijft.

De WIEWANIE ronde was weer zoiets om het gewoon ingewikkeld te maken. We kregen 20 foto’s en 17 vragen. Het antwoord op de vragen was een negatie van een foto, dus die foto moest weggehaald worden. Tussen de drie overgebleven foto’s zat een link, goed voor 3 punten. Voorbeeldje : een liedje gezongen door Luc STEENO (STEEN-NO) dus de foto van een kei viel af. Ondanks alles vonden we toch 12 van de 17 antwoorden. Er de juiste foto bij afvinken, dat was andere koek. Maar Gert zag o.a. de Eifeltoren en de Mont Ventoux dus schreven we als link RONDE VAN FRANKRIJK en dat was toch wel juist, zeker !

Bij de lijstjes ronde verwachtte de jury per lijstje 10 antwoorden : 1 punt voor 5 juiste antwoorden, 2 punten voor 10 antwoorden. 10 letters van het NAVO alfabet, 10 presidenten van Amerika na 1946, 10 stukken uit het spel Stratego, 10 landen van Zuid Amerika, 10 priemgetallen tussen 30 en 100. Die vonden we allemaal zonder problemen. Bij de 10 voor India geselecteerde Red Lions (Hockey) heeft Walter onze eer gered door BOON en VANASCH op te noemen. De rest bleven we schuldig. Dan lieten ze MIA van Gorky horen. Waar de muziek ophield werd van ons de volgende 10 woorden verwacht. MIA HEEFT HET LICHT GEZIEN leverde ons 1 punt op. “En niets kan haar bekoren” kwam echter op een andere plaats in het liedje.

Nog een leuk wist-je-dat-je. Hoe heten die ronde koekjes van Verkade ? Ik zat te veel met de waxinelichtjes van Verkade van Gerard Cox in mijn hoofd. Maar had Walter zijn koffie enkele rondes eerder besteld, hadden we kunnen zien dat het MARIA koekjes waren. Frank maakte een foto van het koekje dat ze bij de koffie serveerden.


Zoals steeds eindigden we met een voor ons “normaal” percentage : 88 punten op 149 (67 %). Maar we blijven maar zakken in de stand : 40ste op 59 ploegen. Hoe zou dat toch komen ?



Geen opmerkingen: