zaterdag 6 april 2019


Kwis Het Gezond Boerenverstand Meerbeek – 5 april 2019

Flink op tijd kwamen Frank, Gert, Ann en Meutje in Meerbeek toe. Maar het mocht niet baten : de parking aan het Atrium stond vol en dus parkeerden we aan de kerk. De auto van Walter stond er ook al ! We hielden ons hart vast toen we in het reglement lazen dat dit een kwis werd met 8 vragenrondes en 5 (vijf !) tussenrondes. Voor elke tussenronde kregen we dus slechts twee vragenrondes de tijd om ze op te lossen. Maar we waren met vijf dus dat zou wel loslopen …

Hoe heet het als je beide irissen een andere kleur hebben ? Walter kwam met hemochromie en dat zat er heel dicht bij want het is HETEROCHROMIE. Fans die van stadion naar stadion trekken om zoveel mogelijk wedstrijden bij te wonen ? Frank dacht aan voetbalhoppen. Ook weer heel dichtbij want het is GROUND HOPPEN. Een Belgische onderneming die overgenomen werd door Heineken en o.a. Kidibul maakt ? Bij gebrek aan beter zei Meutje dan maar Piedboeuf maar ’t was STASSEN natuurlijk. Ah jaaaaaa ! En de wetenschap van héél kleine deeltjes ? Nano is klein maar ’t was KWANTUM technologie. Frank wist dan wel weer dat er B7 in het deksel van zijn autotank staat. Met toegeknepen lippen antwoordde Ann BAKLAVA voor dat mierzoete Turkse dessert. En Gert kende zowaar de film THE MONUMENTS MEN met George Clooney en Matt Damon. Ook het KRUGERPARK, de SWING STATES en de ZILVERRUG kwamen vlotjes op het antwoordblad terecht. En met 6/10 sloten we deze eerste ronde af. In de tweede ronde konden we écht niets bedenken voor de Chinese gelukskat (MANEKI NEKO) en we antwoordden Puccini ipv HÄNDEL maar al bij al ging het niet zo slecht. Want ondertussen moesten we ons bezighouden met de 1ste tussenronde : 15 foto’s van bekende personen en 15 andere afbeeldingen. Er werd naar de namen van de personen gevraagd en ze moesten gelinkt worden aan de afbeeldingen. Vonden we niet : “dieje Jood" (Aron BERGER), “dieje van de KBC" (Johan THIJS), “dat zullen regisseurs zijn” want we hadden alleen nog films over om te linken (PERCEVAL en M. NIGHT SHYAMALAN) en Quincy JONES hielden we voor de vader van Michael Jackson. Maar al onze linken waren juist en we haalden hiermee 10/15.

In de 2de tussenronde verwarde ik winnaars van de NOBELPRIJS LITERATUUR met striptekenaars (sorry !) en onze kennis van bekende torens is er niet op vooruit gegaan. Toch haalden we 14/20. Tussenronde 4 vond ik leuk : rebussen, samengesteld uit foto’s en afbeeldingen, die ons naar uitvoerder en titel van muzieknummers moesten brengen. Deze rennende reiziger met zijn sigaretten, die bovendien nog doof blijkt te zijn want hij gebruikt gebarentaal, en hij brengt een liedje over een spiegel ? 
Twee vragenrondes lang hebben we er ons het hoofd over gebroken maar op TOURIST LEMC met SPIEGEL zouden we nooit gekomen zijn. De 5de tussenronde (Kunstronde) leerde ons dan weer dat we nog aan onze schilders moeten werken. Maar de snelle aflabetronde handelden we af met een prachtige 22/26 !

Nog enkele wist-je-datjes. Een Duitse warme wijn, genoemd naar de tang die gebruikt wordt om de suiker te flamberen is FEUERZANGENBOWLE. De provincie met de meeste gemeentenamen eindigend op “gem” is WEST-VLAANDEREN. De Aconitum beschikbaar in blauw, wit en paars is de MONNIKSKAP. De regisseur van Amélie Poulain (geboren in 1953, zou Meutje die niet moeten kennen ?) is Jean-Pierre JEUNET. De auto van de Ghostbusters heet ECTO-1. HANNIBAL saus proeft volgens mij helemaal hetzelfde als andalouse. Er werd weer gevraagd naar de naam van die ingestorte brug in Genua (MORANDI). ’t Was al te lang geleden voor ons en onze Moradino zal geen punt opgeleverd hebben. Dank zij Ann hielden we in de muziekronde stand tot en met de vierde vraag en konden we titel en uitvoerder vlotjes noteren. Daarna werd de muziek echter “hedendaagser”. Maar door goed te luisteren sleepten we hier en daar nog een liedjestitel uit de brand. We haalden ook nog Dua Lipa uit de kast maar dat heeft deze keer niet mogen baten.

Het was hectisch maar vooral héél leuk dat we weer met zijn vijven waren. Miserie op Tafel eindige 19de op 43 ploegen met 117,5 punten op 161. Een knappe 73% !!! Elke deelnemer ging naar huis met een kilootje witloof en wij met extra 5 euro in de pot omdat Gert bij het afrekenen van de drank 5 € teveel terug kreeg.

Binnen drie weken : op naar onze laatste kwis van het seizoen !


Geen opmerkingen: