zaterdag 16 maart 2019


Kwis Da@met Liedekerke – 15 maart 2019

Vrijdagavond, regenweer en wij moesten heel de ring rond naar Affligem … Het duurde een dik uur eer Walter, Gert en Meutje aan het frietkot in Liedekerke Frank ontmoetten. Toch weer ruim op tijd kwamen met ons vieren aan het sportcomplex op de Heuvelkouter. De kwis begon 20 minuten te laat. Dat gaf ons de tijd om ons geheugen op te frissen door even op de smartphone te spieken. In het sponsorboekje ontdekten we namelijk enkele foto’s die niets met de sponsors te maken hadden. BARBIE (Barbara Millicent Roberts). Een logo dat we niet vonden maar dat tijdens de kwis SSANGYONG bleek te zijn.
De Twin Towers die de cocktail MANHATTAN moesten voorstellen, maar die kenden we wel zonder foto. De foto van de BEER heeft ons niet geholpen om de moeder van Stefan Blommaert (Regine) te vinden waarover het boek KZ A 5148 was geschreven. De foto van een MOL bevestigde ons dat we juist zaten met de eenheid voor een hoeveelheid stof. Gevouwen handen : sommige vogels BIDDEN. Het LIMA syndroom is het tegenovergestelde van het Stockholm syndroom maar het kaartje van Peru heeft ons hier niet mee geholpen. Hebben ons ook niet hun geheimen prijs gegeven : foto's van de Matterhorn, een rups enne … wie kent deze dame ?
Als het een MANON is zou ze kunnen staan voor "die witte" pralines van Leonidas.

Zoals steeds waren er enkele vragen die voor ons te hoog gegrepen waren. Een Israëlisch filosoof, futuroloog, humanist en schrijver van “Sapiens” ? HARARI. Een handgereedschap om hoeken te meten ? Een ZWAAIHAAK die er volgens mij meer als een krultang uitzag. 
De overenthousiaste Koreaanse TV presentatrice RI CHUN-HEE ? Wel al gezien maar de naam kenden we niet. De KELTISCHE TIJGER is de sterke economische groei die Ierland in de jaren ’90 gekend heeft. Iemand negeren door op je telefoon te kijken is PHUBBING. En als specifieke geluiden (smakken, neus ophalen, klikken met een kogelpen …) voor jou woede, haat of walging oproepen lijd je aan MISOFONIE. Dan was er nog een Israëlisch-Britse kok, Yotam OTTOLENGHI en de zanger van de White Stripes heet WHITE, niet Black …

Maar laat het ons liever hebben over de leuke … verrassingen. Een Britse zangeres van Albanese afkomst ? Als we het niet weten schrijven we DUA LIPA en dit keer was het juist ! Dat meisje heeft ons al enkele keren gered. Toen we doorhadden dat een bepaalde ronde allemaal kleuren had in de antwoorden vonden we ook onze punkband : GREENDAY. Frank kende de Spaanse kerstloterij EL GORDO. Deze keer hadden we REUZEGOM van een vorige kwis goed onthouden. Walter perste er op de valreep Eva LONGORIA uit en hij wist zelfs dat het glazen buisje in een waterpas een LIBEL heet ! Gert herinnerde zich OCEAN CLEANUP en kwam met het MEDELLIN kartel op de proppen.

In de eerste tafelronde vroeg men ons naar elementen. N (STIKSTOF), Na (NATRIUM) en Ni (NIKKEL) vormden geen probleem. Maar Nd (NEODYMIUM) en Nb (NIOBIUM) waren voor ons nobele onbekenden. Een leuk raadseltje dat ik altijd weer vergeet : Wat gaat de wereld rond maar blijft in een hoek ? POSTZEGEL. In de tweede tafelronde mochten we 1 thema laten vallen. Voor ons werd dat "Italiaanse politici" want we konden niet op La Cicciolina (Ilona STALLER) komen. Dan maar flink doorgokken op de vlaggen. Voor 3 punten dacht Gert : dat zou wel eens TURKMENISTAN kunnen zijn. En dat was ook zo ! Meutje herkende al dadelijk Boris PASTERNAK en Roger VADIM, allebei voor 3 punten. En Walter kende SACCOOR (3 punten) want “zijn moeder had nog bij MasterCard gewerkt”. Frank kende dan weer de Britse dichteres en avant-gardistische muzikante ANN CLARK (2 punten) en Hajo BEECKMAN, de verkeersexpert van de VRT (3 punten).

Er was nog even een kleine schermutseling tussen Meutje en Frank over JO LEMAIRE & FLOUZE. Meutje : “Laat Flouze eraf !”, Frank : “Dan laat ik Jo er ook af !”. Maar dat kon de pret niet drukken. We eindigden als 24ste op 58 ploegen met 110 punten op 175. Weer niet slecht om maar met vier te zijn !


3 opmerkingen:

meutje zei

Ben net de lotto gaan binnen doen bij Standaard Boekhandel en wat ligt daar voor mijn neus ? Sapiens van Harari en een boek (Simpel) van Ottolenghi. Mocht ik nu, zoals van gewoonte, mijn lotto donderdag binnen gedaan hebben, zou dat dan geholpen hebben ? Ik zal het nooit weten ...

Lieve zei

ziet er een moeilijke kwis uit maar die dame op de foto zou ik dus weer wel geweten hebben want ik kijk dus naar "Gent West" ! het is alleen de vraag of ik op haar naam (charlotte bongaerts of zoiets) zou gekomen zijn want voor de rest is zij niet zo bekend, dacht ik.
Toch goed gewerkt en ... hop naar de volgende kwis ;-)))

meutje zei

yep Charlotte Bongaerts. en is logisch : Gent West was een antwoord op een vraag. maar dat vonden we, zonder deze foto.