zondag 3 maart 2019


Kwis Pasar Beigem – 2 maart 2019

Met zijn vieren hadden we afgesproken aan de Zevensterre in Beigem : Gert, Frank, Walter en Meutje. Bij deze kwis schenkt men als enig voedsel een snoepbordje : kaas, salami, cervela, augurken, zilveruitjes en mosterd. Geen broodjes, geen chips … De vorige editie leerde ons dat dit niet zo aangenaam is voor de maag, dus zouden we eerst in het nabijgelegen frietkot een frietje gaan steken. Laat Meutje de planning maken en dan weet je het wel : we kwamen overal veuls te vroeg. Bijgevolg moesten we de tijd ook nog gaan doden met een Palmke in het Dennenhof, de plaatselijke bruine kroeg waar het al om 19 uur afgeladen vol zat met voetbalfanaten (twee reuzenschermen aan de muur) en met de medewerkers van het Rouwcentrum De Hertogh.

De vorige kwissen van Pasar (een vrijetijdsorganisatie) waren meer toeristisch. Dit noemden ze hun eerste “algemene” kwis van niveau D. Toch werden wij regelmatig verrast met vragen waarbij we elkaar aankeken van : waar halen ze dit ??? Oordeel zelf maar en leer met ons mee.

De derde langste rivier van België, na de Maas en de Schelde ? SEMOIS. Een andere naam voor de ronde van Lombardije ? De koers van de VALLENDE BLADEREN. Het filmfestival van het Gouden Luipaard heeft plaats in LOCARNO. Het keurkorps van de Griekse president zijn de EVZONE.

Thais Nieuwjaar ? Voor rare Oosterse feestdagen proberen we elke keer Moonday maar deze keer was het SONGKRAN. Een andere naam voor de lapjesboom die ziekten zou wegnemen ? KOORTSBOOM. De driewieler die regelmatig in Mr. Bean verschijnt is een RELIANT ROBIN. De tegenhanger van Technopolis in Frameries is PASS. Wij vonden een “morgen” een mooie oude oppervlaktemaat maar als een boer 24 uur met 1 os gaat ploegen bewerkt hij een DAGWAND. In de Big Ben hangt er, sinds Queen Victoria, een lamp die brandt telkens het parlement in zitting is, genoemd naar minister AYRTON. De Italiaanse kunstenaar die de Middelvinger in Milaan neerzette is CATTELAN. Wij noemden industriële conversiegebieden “wasteland”. Volgens OVAM zijn het BROWN FIELDS. De techniek waarmee schilders de omtrekken wazig maken is SFUMATO. De 16de eeuwse voorloper van voetbal/rugby, ook wel “trap” in het Italiaans : CALCIO. Als je tranen van wijn in een glas ziet, weet dan dat je met het MARANGONI effect te maken hebt. EN PENDANT in de kunst zijn twee bij elkaar behorende werken. Kennen jullie de naam van dit gebouw in New York ? De FLATIRON building. Wij negeerden de “tip” (ze zei “strijkijzergebouw”) en gingen voor een spietje oftewel “wedge”. Mispoes !


Beide puzzelrondes bestonden elk uit 10 droedels en 10 foto’s én je kreeg zomaar 12 minuten om die op te lossen ! Geen stress tijdens de andere rondes, dus. In de eerste superronde hadden we alle droedels juist maar konden we bij twee foto’s geen juiste naam ztten : BACH, de vervanger van Jacques Rogge (Meutje : "da's ene van het Europees Parlement !") en die ‘ollandse sportpresentator Tom EGBERS. De tweede superronde leverde ons ook 18 punten op : alle foto’s juist maar de beroepen van MARC BUA – NIEL (AMBULANCIER) en van Daan STOORRIT – PEER (RADIOPRESENTATOR) bleven we schuldig. Cryptisch waren we wel erg straf. “Deze twee vogels kunnen je enkele meters dieper brengen” VALKUIL. “Het geheel controleren door een test met messen” STEEKPROEF. En Walter gaf ons ook nog ONDERGROND voor de vraag “Welk woord krijg je door van voor en van achter 2x dezelfde 3 letters toe te voegen aan …ERGR…”.

Door de band genomen deden we het niet slecht in de gewone vragenrondes alhoewel we de ene keer wat dieper moesten nadenken dan de andere.  Napoleon gaf nummers aan huizen van vertier. De laagste en schunnigste (nr 12) was CABARDOUCHE (cabaret douze). De hoofdstad van Arkansas doet denken aan een kleine rots. Het antwoord zit in de vraag : LITTLE ROCK. De onderste laag van de dampkring kende Gert als de TROPOSFEER. Een mythologisch wezen met hoorns en bokkenpoten ? Voor de vraag helemaal gelezen was schreef Frank al FAUN op het antwoordblad en hij wist ook dat de weg naar Compostella CAMINO genoemd wordt. Meutje moest nog even ROET IN HET ETEN GOOIEN (7de droedel in superronde 2) door vastberaden Madame Dubarry als maîtresse van Louis XV te noemen. ’t Was echter la POMPADOUR die zei “après nous le déluge”.

Om middernacht beëindigden we de kwis met 95/140 punten. Da’s 68 % en de 8ste op 17 ploegen. De eerste ploeg had 116 punten. We deden het dus niet zo slecht, hé. Een prijs gaan halen was ook deze keer gemakkelijk : er was keuze uit bloemenplantjes, flessen wijn, Nivea deodorant, pakjes papieren zakdoekjes en een Senseo bewaartoren voor padhouder, waarvan er ook eentje op elke tafel stond, gratis voor niets mee te nemen !


Geen opmerkingen: