zondag 2 februari 2020

Kwis GEZINSBOND PERK Steenokkerzeel – 1 februari 2020

Dit is een kwis waar we graag naartoe gaan : lekkere dikke groentensoep met ballekens, stukjes kip én lettertjes, Witte van Hoegaarden, en presentator Jan "van Gent" was er ook weer ... Alleen de stoelen zijn wat lastig : er zit een staaf in de weg zodat je je benen er niet onder kan steken zonder blauwe plekken op je kuiten te krijgen. En soms verloopt alles nogal wat rommelig : de presentator wou al aan een volgend onderdeel beginnen maar hij moest nog twee vragen stellen, de jury liet weten dat "iemand was komen zeggen" dat het antwoord op die hockeyvraag POLEN had moeten zijn in plaats van Duitsland (wij hadden toch wel Duitsland geantwoord, zeker !) en de opdiendame was op een gegeven moment zo aan het nadenken, rekenen en jongleren met drankkaarten dat wij ook niet meer konden volgen ... Niet getreurd. Vandaag waren we voltallig (Ann, Gert, Frank, Walter en Meutje) en we zouden ons weer amuseren !

Zoals elk jaar was er ook nu weer een schiftingsvraag : hoeveel ploegen deden er mee aan deze kwis tussen 2011 en 2019 ? Wij schatten 225. Het juiste antwoord was 257. 

De "speciale" reeksen zorgden voor de nodige stress. Ze moesten telkens samen met één andere ronde opgelost worden. En de vragen op de uitgedeelde fotokopies waren piepklein afgedrukt en soms zo onduidelijk dat de presentator er uitleg bij moest geven. Leverden ons wel 3 punten op in de 1-2-3 ronde : MORIARTY (vijand van Holmes), NIR (naam van VRT tussen 1930 en 1960) en ondanks de piepkleine foto van de bloem, besloten Ann en Meutje toch maar te gokken op AMARYLLIS. Reeks C ging over het verbinden van gebouwen met metro plannetjes van steden ! Gert liet hier zijn fantasie de vrije loop met als gevolg dat we 7 van de 10 linken juist hadden. We gaven ook 7 goeie antwoorden in Reeks D (Wie is het ?). Maar ADRENALINA uit Asterix kenden we niet. Andy PEELMAN van de buurtpolitie kwam letterlijk uit de mond van Ann toen ons antwoordblad reeds vijf meter van onze tafel verwijderd was. En Yanina WICKMAYER trok op de foto zo een raar gezicht dat we dachten dat het Madison KEYS was. De muziekronde was deze keer dan weer een fluitje van een cent. Het waren allemaal Belpop liedjes en we haalden 24 op 25 ! We hadden wel TOURIST LEMC herkend maar vergaten er & RAYMOND VAN HET GROENEWOUD bij te zetten. 

De gewone vragenreeksen hadden allemaal 12 vragen behalve reeks 4 : die had er maar 10. Waarom ? Kweetnie ... Maar het maakt zeker deel uit van de rommelige traditie van deze kwis, met zijn ellenlange vragen die op een scherm geprojecteerd werden. Hoe heette de Romeinse Godin van fauna en flora ? Meutje zei FLORA maar drong niet verder aan omdat dat woord in de vraag voorkwam. Als "ervaren" kwisser denk je dat het antwoord nooit in de vraag zal voorkomen ... Met onze Demeter zaten we er dus naast. Hoe konden wij nu weten dat het nieuwe systeem van kinderbijsleg GROEIPAKKET heet ? Chapeau voor Ann die die Israëlische zanger Gotan noemde. 't Was maar één lettertje verkeerd : DOTAN. De voorhoofse ridderroman rond Karel de Grote ? KAREL EN DE ELEGASTEN. En we hebben er nog een culinair expert bij : Gert kende zowaar de term TRANCHEREN ! Waarom heet die koers Gent-Wevelgam als ze in IEPER van start gaat ? Walter wist dat Brabo de reus ANTIGOON versloeg. Zuster Jeanna DEVOS konden we juist antwoorden omdat Ann zich herinnerde dat in haar naam een dier voorkwam. We hebben uitgebreid gediscussieerd of GIBBON met 1 of 2 B's geschreven werd maar ons antwoord was wel juist. Zoals altijd zette Meutje de ploeg op het verkeerde been en antwoordden we Isabella van Parma. Hadden we maar naar Gert geluisterd en MARGARETHA VAN PARMA opgeschreven. En hadden we maar naar Frank en Ann geluisterd en de SABELDANS van Khachaturian geschreven in plaats van Meutje's Czardas. Ann liet dan weer haar hersencelletjes kraken en sleurde Walter VERDIN eruit, van o.a. de Eurosong hit Rendez-Vous. Voor een vogeltje fijn moet je bij Frank zijn : de WIELEWAAL wist hij correct te spotten. Lekker eten is hem ook niet vreemd. Hij herkende de PAPAS BRAVAS aan de opsomming van het recept. Als vragenopschrijver had Meutje alleen maar "hete aardappelen" op haar briefje geschreven. Deze keer konden we Walter zijn games-kunde goed gebruiken : FORTNITE, SPACE INVADERS, DONKEY KONG. En omdat we de familienaam van Harry Potter's vriendin (HERMELIEN) niet in het Nederlands kenden, hielp Walter ons toch aan de punten met HERMIONE GRANGER. Een sterk staaltje van samenwerking tussen Frank, Walter, Gert en Ann bracht ons op GENERAL DATA PROTECTION REGULATION (waarvoor staat GDPR ?). En hoe zit dat eigenlijk met Meutje ?  Doet zij dan niets anders dan de vragen opschrijven en verkeerde antwoorden influisteren ? Bah neen gij. De pauselijke zegen URBI ET ORBI, zoiets kent ze wel. Ook de weerman BRAM VERBRUGGEN herinnerde ze zich op tijd. En ze deed een verdienstelijke maar verkeerde gok naar het aantal toetsen op een piano : 78 maar het zijn er in werkelijkheid 88.

We eindigden deze toffe avond netjes in het midden : 12de op 24 ploegen met 193 op 283 punten (68%).

Volgende zaterdag gaan we kwissen in Zaventem en dan kunnen we drie weekjes uitrusten.


Geen opmerkingen: