zaterdag 1 februari 2020

Kwis GRIVOK Grimbergen – 31 januari 2020

Het Fenikshof, naast de sterrenwacht MIRA, is gesloten. Dus besloot de organisator met de Grivok kwis uit te wijken naar Laken. Maar ook dat veranderde en uiteindelijk konden we gaan kwissen in het ons welbekende Bolwerk in Vilvoorde. Even paniek omdat het plein waar we normaal zouden parkeren helemaal vol stond ! Maar op de straat vonden we toch nog een plaatsje. "We", dat waren Gert, Walter, Frank en Meutje. Gelijk vorig jaar : een vrouw minder maar dat was ons toen ook gelukt dus, op hoop van zegen dan maar ! We zouden 6 algemene rondes krijgen, een ABC Isogram ronde, een Lijstjesronde, een Kipkapronde en om te eindigen een Superronde. 

ABC Isogram ? Ha, in plaats van 26 werden er maar 19 vragen gesteld, in alfabetische volgorde. De 7 letters van het alfabet die niet aan bod kwamen zouden een woord vormen, goed voor 1 punt. Frank begon al dadelijk na te denken en besloot, nog voor de eerste vraag gesteld was, dat het te zoeken woord BOLWERK zou zijn. En weet je wat ? Hij kreeg verdorie gelijk ! We vergisten ons nog even in de vlag van de FILIPIJNEN (Fiji begint ook met F, niet ?) en voor de Netflix film UNBELIEVABLE schreven we (vanwege geen Netflix bezitters in de ploeg) Unbelieve. Goed geraden maar niet gescoord. We namen dus wel een goede start met 18/20 !

Aan de uitleg te zien, leek de Lijstjesronde ons minder aangenaam en dat was het ook. Er zouden 7 vragen gesteld worden. Op de eerste vraag verwachtte de jury 4 antwoorden. Niet meer en niet minder ! Op de volgende vraag : 5 antwoorden. Dan 6 antwoorden. Vervolgens 7, dan 8 en 9 en 10. Elke vraag stond op 3 punten mààr ... had je één van de antwoorden verkeerd, te weinig of te veel, kon je naar je punten fluiten. Vier boroughs van New York, kregen we er vlotjes uit : MANHATTAN, BRONX, QUEENS, BROOKLYN. Vijf gemeenten die in 2019 fusioneerden ? Wij kwamen maar tot OVERPELT, NEERPELT, KRUISHOUTEM en AALTER. Er zijn er veel meer maar we kenden ze niet. Zes Nobelprijzen konden we dan weer wel opnoemen : GENEESKUNDE, LITERARUUR, VREDE, SCHEIKUNDE, FYSICA en ECONOMIE. Ook zeven Vlaamse Minister-Presidenten en acht plaatsen waar de Olympische zomerspelen plaats gevonden hebben kenden we. Bij de vaste nieuwslezers van VRT en VTM maakten we één klein foutje. We hadden echt wel "die blonde van VTM" in gedachten maar noemden haar Van Nieuwkerke en 't had Cathérine MOERKERKE moeten zijn. Op de laatste vraag hebben we zelfs niet geprobeerd ook maar iets te antwoorden : noem tien stopplaatsen op de spoorlijn tussen Vilvoorde en Antwerpen-Centrum.

Van de uitleg van de Kipkapronde kregen we vanzelf al stress. Er zouden foto's van gebouwen en logo's getoond worden en tegelijk kregen we stemmen en fragmenten van film/tv-muziek te horen. Het visuele ging ons heel goed af : 9/10 voor de gebouwen en 10/10 voor de logo's ! Van de stemmen herkenden we er 6/10. Alleen met de film en TV-muziek liep het wat minder : 4/10. (Misschien moet er toch eens iemand van Miserie op Tafel een Netflix abonnement nemen ? Grapje !)

De Superronde verliep volgens het gekende recept. Tien thema's met elk drie vragen voor 1, 2 of 3 punten en je mocht telkens maar 1 antwoord geven. Goed kiezen, dus ! 7 keer lukte ons dat wonderwel. Frank kende de app om korte muziek-video's te maken : TIKTOK. Walter kende het wondermedicijn dat Baby Pia redde : ZOLGENSMA ! We sloegen wel tilt bij Bart VAN LOO die een boek had uitgegeven bij DE BEZIGE BIJ en die samen met Karl Vannieuwkerke het programma GOD IN FRANKRIJK deed. Bij de afkortingen JBC, ALDI en HEMA kwamen we niet verder dan een halfslachtige ALfred en DIether (ALBRECHT DISCOUNT). We wisten wel dat JBC voor een "naam" stond, maar welke ? JEAN-BAPTISTE CLAES. En dat HEMA voor de HOLLANDSCHE EENHEIDSPRIJZEN MAATSCHAPPIJ AMSTERDAM staat, kan ik misschien wel 1 week onthouden maar langer toch niet, hoor. 

We waren eigenlijk allemaal goed in vorm. Meutje wist nog dat YEET het tienerwoord van het jaar was (en het was toch al twee weken geleden dat we die vraag gekregen hadden !). Gert wist dat in Hollywood de ster van TRUMP al tweemaal vernield was (we schreven wel Kevin Spacey, maar allez). Hij kwam o.a. ook met NAZCA LIJNEN (geogliefen in Peru), dat een achtergelaten zeehondje een HUILER is en dat de film J'Accuse door POLANSKI geregisseerd werd. Dank zij Frank scoorden we dan weer met de Gentse stadsbibliotheek de KROOK, Zoals steeds kende Walter zijn Missen (VAN OUYTSEL) en hij kende ook Joris BRYS van StuBru en van de sport.

Na de laatste ronde kwam er nog een "geheime vraag". We kregen een extra antwoordblad voor 6 antwoorden. In de muziekvraag van de Algemene Rondes hadden we liedjes te horen gekregen waar in de titel telkens sprake was van een dier. Welke zes dieren konden we invullen ? Ze hadden ons nooit naar de titel van het liedje gevraagd, dus dat had ik niet genoteerd. Maar met Nellie Furtado kwam iemand op BIRDS, van The Pebbles kenden we allemaal Seven HORSES in the Sky en dat The Eye of the TIGER gediend had voor een Rocky film wisten we ook. Alleen had Meutje, op haar blaadje, de rondes verkeerd genummerd. De TIJGER belandde dus bij antwoord 2 in plaats van 3 en leverde ons geen punten op.

Al met al hebben we het nog niet zo slechts gedaan : 97,5 punten op 157 (62 %) en de 17de op 41 ploegen.

... eens zien wat we er vanavond in Steenokkerzeel van bakken ...


Geen opmerkingen: