zondag 3 februari 2019


Kwis GEZINSBOND PERK Steenokkerzeel – 2 februari 2019

Steenokkerzeel, zo dicht bij huis dat Frank, Gert, Walter, Ann en Meutje weer als eerste ploeg arriveerden. Aan de ingang kreeg elke ploeg een doosje om je bankkaarten in te bewaren. In slechts 2 doosjes zat een bonnetje voor “5 gratis consumpties”. Eén van deze bonnetjes kwam terecht bij … Miserie op Tafel ! Dit is ook de gezellige kwis met tomatensoep met balletjes en met als presentator “de Man van Gent”. Een duiveltje-doet-al die zowel de vragen als de antwoorden op een leuke manier brengt en die dit keer zelfs mee de puzzelronde ging uitdelen. Hij gaf ons wel het blad met de antwoorden maar dat kwam hij snel terug halen (*). Eén ploeg had afgezegd. Daardoor was er een tafel op de eerste rij vrij gekomen. De Man van Gent kwam aan de ploegen achteraan vragen wie vooraan wou zitten. Wij zaten op de laatste rij maar hadden een superlange tafel (waardoor Meutje niet met haar knieën tegen de tafelpoot stootte) en besloten daar te blijven zitten. Dat maakte het wel iets moeilijker om de tussenstanden op het scherm te volgen maar verder was er voor ons geen onoverkomelijk logistiek probleem. De vragen zorgden voor genoeg spanning om ons een leuke avond te bezorgen.

Bij de puzzelronde hadden we alle antwoorden juist. Neen ! Niet omdat we een glimp van de antwoorden opgevangen hadden (zie hierboven *). We wisten gewoon alle juiste antwoorden. Alleen het eindwoord kregen we niet in elkaar gepuzzeld omdat we ergens met een Z zaten en dus een U misten om HUISHOUDEN te vormen. Voor de fotoronde verontschuldigde de organisator zich : alle 10 foto’s én hun 10 linken én het antwoordrooster stonden op één kant van een A4. Goed voor het milieu maar de fotootjes waren piepklein. De sportfiguren erop waren amper te herkennen. Toch lukte het ons om er 8 van te linken aan hun bijbehorende sport. We vonden ook 9 van de 10 filmtitels. Alleen op DELIVERANCE konden we niet komen (met Burt Reynolds en "Duelling Banjos").

Een uitleg over peper die in bessen aan een plant groeit enz, enz … deed ons “zwart” opschrijven, op aandringen van Meutje in “groen” veranderen en bleek uiteindelijk toch WITTE PEPER te zijn. Zijn vleermuizen blind ? NEEN, en hiermee kon je ons niet misleiden. Nog een instinker waar we ons niet aan lieten vangen : wie was de auteur van “het dagboek van Anne Frank” ? ANNE FRANK zelve, natuurlijk. Het verwonderde ons te horen dat SEQUOIA een bomen “geslacht” is waartoe de Coast Redwood behoort maar we schreven het toch maar op : kassa ! Slaven president MADISON van Amerika, frontman Max COLOMBIE, de oudste universiteitsstad BOLOGNA … We wisten weer veel deze avond. De naam van een Belgische duitstalige krant ? We dacht aan iets met “grens” of “echo”… We schreven “echo” en kregen hier misschien wel een half puntje voor want het antwoord was GRENZ ECHO.  Maar we vergaten wel naar de bovenkant van de landkaart te kijken en benoemden Texas tot grootste staat van Amerika, daarmee ALASKA over (onder) het hoofd ziend. Dat Leopold I een Duitser was leek ons meer dan logisch (Saksen-Coburg, duh !) Blijkt dat hij de BRITSE nationaliteit kreeg door met een Britse kroonprinses te trouwen. Zucht ! Brokaat is een afgewerkte stof maar DAMAST was de weeftechniek die ze zochten. Niet alleen een OKAPI kan zijn eigen oren schoonlikken. Voor onze GIRAF kregen we toch ook een punt, zei de jury na protest uit het publiek. Dat een baggy trui voor echt élke gelegenheid een BERNADETTE is … We wisten het niet en het kan mij eigenlijk niet veel schelen. De Twitter account van de paus - POPE FRANCIS@PONTIFEX - kenden we ook niet maar dat is toch een veel leuker weetje, nietwaar ?

De schiftingsvraag (wat is de som van de schoenmaat van de 5 juryleden ?) hadden ze voor onze eindstand niet nodig. Miserie op Tafel eindigde als 19de ploeg op 30 met 154 punten op 248. (Het antwoord op de schiftingsvraag was trouwens 196,5. Wij gokten op 200)