zondag 24 februari 2019


Kwis Kwistanie Vilvoorde – 23 februari 2019

De kwis van Scouts en Gidsen Peutie. De kwis met de croque-uit-het-vuistje, de bitterballen en de loempia’s. Ook deze keer was Miserie op Tafel slechts met vier : Frank, Walter, Gert en Meutje. De kwis begon ruim laat. Er moesten 9 vragenrondes en 2 doe- en fotorondes afgewerkt worden. Wanneer zou dat hier gedaan zijn ? Wel, dat viel mee. Ook al omdat er aan het einde geen oponthoud bij de prijzentafel was : elke ploeg kreeg een Oxfam zakje met daarin : Geo sticks (glutenvrij), bananen chips, gedroogde bananen, chocolade en zure beertjes.

Meutje was blij met de eerste multiple choice ronde want ‘ik kan goed raden” ! Behalve deze keer dan. Een culex pipiens is een MUG, geen miereneter. Het Mikado stokje met de meeste punten is BLAUW, niet goud. De leeuw van Bellewaerde heette FIGARO, niet Romeo. Koning Boudewijn deed aan GOLF, niet schermen. Het Kronenburg park van Frank Boeijen ligt in NIJMEGEN, niet Maastricht. De volgende scouts Jamboree gaat door in AMERIKA, niet Rusland. Allez, dat begint hier goed : 4 op 10 … Gelukkig bleek dit slechts onze opwarming te zijn. Het verdere verloop van de kwis zag er veel beter uit : 6/10, 7/10, 8/10, 9/10 en zelfs een keer 10/10 ! De ZEELUIPAARD is het gevaarlijkste dier op Antarctica; Wij vonden de zeeleeuw al erg genoeg. Voor de scouts horror film dacht Walter aan Wolf. Niet slechts gedacht aangezien WELP het juiste antwoord was. De latijnse naam voor een dammen bouwend knaagdier ? We deden of we de vraag niet goed begrepen hadden en schreven bever. Maar ’t had CASTOR moeten zijn, natuurlijk.

De kleine zwart-wit fotootjes van de eerste doe- en foto ronde (7/15) speelden ons parten. Mochten we toch URBANUS herkend hebben, we zouden de titel van de film niet geweten hebben. DE VUILNISHELD. 


Wist je dat het VERDONKEREMANEN moet zijn en niet verdonkermanen ? We schreven de vlag van UGANDA toe aan Rwanda. Bij het horen van de oplossing van het cryptische “domme witte vogel” (7 letters), sloegen we ons voor het hoofd. Vooral Meutje had wat tijd nodig om het helemaal te snappen : “maar allez, da’s toch geen domme vogel, die is toch niet wit, ah maar … een hoen is toch ook niet dom” … Eindelijk drong het door : het witte was KALK en hier was Meutje zelf een beetje een … OEN ! De tweede doe- en fotoronde had minder foto’s en meer puzzels, waaronder een onoplosbare, waardoor uiteindelijk elke ploeg een extra punt kreeg. “van welke 2 synoniemen werden alle letters hier door elkaar gehaald ? Tip : beide woorden hebben dezelfde beginletter : A E E E E G I N P R T T U Z Z" . Begin er maar aan … Een nederlandstalig lied, in het engels vertaald, met zinnen zoals “Live, like it’s your last day” en "Live, like it’s never finished”. Bij gebrek aan beter dachten we er Leef van Haazes van te maken maar we gingen voor Een beetje verliefd. ’t Was toch wel LEEF van HAAZES Jr, zeker ?

Nog even mijn ongenoegen spuien over de regels van de Superronde. A = 1 punt, B = 2 punten, C = 3 punten. Maar … om de punten van B te krijgen moest ook A juist beantwoord worden en om 3 punten voor C te krijgen moesten ook A en B juist zijn. Beetje stomme regels vonden we maar we scoorden wel flink. Slechts één maal hadden we 0 punten. Wie weet nu dat Fabrizio (van Pommelien) aan zijn NEUS laten werken heeft ? Hierdoor misten we de twee punten van JO MET DE BANJO. De BD’s ofte Bekende Dieren : wie zijn Knut (overleden in Berlijn in 2011), Paul (de voorspeller) en Gust (overleden in België in 1998) ? Juist, een IJSBEER, een OCTOPUS en een GORILLA. De gassen kenden we alle drie : METHAAN, OZON en SARIN (chapeau, mannen ! Meutje had van die laatste nog nooit gehoord). Bij de BV’s kenden we de JOOS-en en DANNY FABRI Esseldeurs. Over Water hadden we niet gezien dus DE WISPELAERE bleef in onze pen steken. Ook de tekenaars van Urbanus (LINTHOUT) en van Jip en Janneke (WESTENDORP) stonden niet in ons (ant)woordenboek. Frank kende de FAR WEST in Vilvoorde van Kris De Bruyne, voor de blokken in Antwerpen gokten we juist op het KIEL en de QUARTIER LATIN in Parijs hadden we ook. De VS heeft voor ons geen geheimen : SOENENS, PELOSI en KAVANAUGH. De CONFETTI’S kenden we allemaal. Meutje sleurde er KRAFTWERK uit (ik weet dat dat een groep is maar ik ken hun muziek niet) en Frank kende MORODER. Amaai !

Na tellen en hertellen dachten we dat het totaal aantal punten van de kwis 140 was maar we hoorden de presentatrice 150 zeggen. Maakt niet veel uit. We zaten terug in onze gezellige 60 % (65 of 69, wie zal het zeggen ?) met 97 punten en de 33ste plaats op 60 ploegen.

Oh ja, de synoniemen met dezelfde beginletter ? We willen geen ZEURPIET of ZAGEVENT zijn maar zonder V in de opgave lijkt ons die inderdaad onoplosbaar …



3 opmerkingen:

meutje zei

Die film van Urbanus gaat vandaag pas in première ... !!!

Lieve zei

ha ja, daar hebben ze het deze week op TV uitgebreid over gehad !

Lieve zei

Goed gedaan, "hier en daar" zou ik er ook iets van geweten hebben ;-)))